• Mackenzie Wheeler River Cottage Canteen Grade 1 Listed Restaurant
  • Mackenzie Wheeler River Cottage Canteen Grade 1 Listed Restaurant
  • Mackenzie Wheeler River Cottage Canteen Grade 1 Listed Restaurant
  • Mackenzie Wheeler River Cottage Canteen Grade 1 Listed Restaurant
  • Mackenzie Wheeler River Cottage Canteen Grade 1 Listed Restaurant
  • Mackenzie Wheeler River Cottage Canteen Grade 1 Listed Restaurant
  • Mackenzie Wheeler River Cottage Canteen Grade 1 Listed Restaurant

River Cottage Canteen
Plymouth, Devon

Show info

Client
River Cottage

Location
Plymouth, Devon

Date Completed
2013

Contract Period
3 months

Contract Sum
£800,000

Services Provided
Full Architectural services

The scheme converted the Grade 1 listed “Brewhouse” on the waterfront of King William Yard into a 120 seat restaurant, deli’ and bar with a private room, open fronted kitchen and extensive external dining areas on the waterfront.

 

The design placed the open kitchen, wood burning oven, preparation areas, bar and deli counter in a sequence of linked counters, like market stalls, at the centre of the room to maximise visibility and the sense of theatre. This central feature divides the large restaurant interior into a sequence of more individual dining areas and conceals the back-of-house accommodation behind, out of customer view. Materials were sympathetic to the 18th century architecture, and used many salvaged from the surrounding dockyard buildings.